Opleiding tot MLA vlieger
Hoe word ik MLA piloot?
Uiteraard heb je een vliegbrevet nodig om te mogen vliegen in een MLA. Om dit brevet te halen moet je rekenen op een lesperiode tussen de een à twee jaar. Hoe snel jij je brevet haalt is uiteraard afhankelijk van je aanleg, maar vooral van de snelheid waarmee je de theorie kunt halen. Voor veel vliegers is dit een noodzakelijk kwaad (de praktijk is vele malen leuker!), maar toch erg belangrijk om te weten waar je mee bezig bent in de lucht.
Snelle leerlingen kunnen binnen tien uur vliegen solo zijn (je mag dan alleen een vliegtuig besturen, er blijft een instructeur op de grond met je meekijken en assisteert je indien nodig via de radio). Natuurlijk is dit fantastisch, je kunt alleen een vliegtuig besturen! Voordat je solo mag gaan moet je overigens wel medisch zijn gekeurd. Er zijn diverse aero medische instanties in Nederland die deze keuringen uitvoeren o.a. door Bert Prummel (www.fit-to-fly.nl) lid van onze club en woont in Wijnjewoude.
Maar het halen van je brevet is iets anders. Daarvoor moet je ook 7 theorie vakken met goed gevolg hebben afgerond. De 7 vakken waarin examen gedaan moet worden zijn:
- Air Law & Operational Procedures
- Navigation
- Flight Performance and Planning
- Aircraft General Knowledge and Principles of Flight
- Meteorology
- Human Performance and Limitations
- Communications
Deze vakken worden in het Nederlands afgenomen. Ook de benodigde literatuur is in het Nederlands beschikbaar.
De examens worden afgenomen door het CBR. Alvorens toegelaten te worden tot de examens moet een toelatingsbewijs worden aangevraagd. Dit formulier dient ondertekend te worden door een erkende vliegopleiding waarbij je de theorieopleiding hebt gevolgd.
Hoe makkelijk je de vakken haalt is helemaal afhankelijk van je eigen aanleg hiervoor, de één studeert nu eenmaal wat makkelijker dan de ander. Wel worden de examens door de meeste vliegers als best pittig ervaren. Als je discipline hebt is het echter goed te doen met zelfstudie. Binnen achttien maanden na het halen van je eerste examen moet je alle vakken hebben afgerond. Bij voldoende animo worden er theorie avonden binnen de club georganiseerd om aspirant-vliegers klaar te stomen voor de examens.
Nog even kort de zaken op een rij die je moet regelen om MLA piloot te worden:
- Maak een proefvlucht en wordt gegrepen door het vliegvirus!
- Wordt lid van onze gezellige vliegclub ULV Fryslân
- Laat je medisch keuren
- Begin meteen met het bestuderen van de stof die hieronder staat vermeld. En laat je informeren over de mogelijkheden van het volgen van een theoriecursus.
- Houd rekening met een investering van ca.€ 7000,--. Hierin is dan ook echt alles inbegrepen: contributie, examengelden, medische keuringen, boeken, materialen, instructiegeld en natuurlijk de vlieguren zelf. Dit bedrag is natuurlijk verspreid over een lesperiode van bijvoorbeeld 2 vliegseizoenen.
Welke literatuur moet ik bestuderen?
De boeken (5 stuks) van Bas Vrijhof bestaande uit:
- Luchtvaartwetgeving voor privé vliegers
- Luchtvaartfysiologie en psychologie
- Luchtvaartmeteorologie en navigatie
- Aerodynamica, prestatieleer en vliegtuigtechniek
- Radio communicatie VFR
Deze boeken zijn o.a. verkrijgbaar bij de Pilotshop in Lelystad (www.pilotshop.nl)
De volgende website is erg handig, hierop staan diverse links naar o.a. oefenexamenvragen theorie: www.vaneisden.nl/luchtvaartinfo/html/ppl-examens.html
Vragen
Neem hier contact met ons op. Liever bellen? +316 53 53 51 14 of +316 10 03 38 32